teisipäev, oktoober 24, 2006

Selamat Hari Raya Idul Fitri!

Mohon Maaf Lahir dan Batin!

Täna tähistab moslemimaailm suurimat püha - ramadaanikuu lõppemist. Indoneesias on püha nimi Idul Fitri, araabiamaailmas vist Eid-miskit. Tähistamise juurde kuulub suur hommikune palvus, siis palju palju head sööki ja sõprade-tuttavate hulgas ringi käimine ja andestuse palumine. Nimelt tänasel päeval tuleb paluda kõigilt andeks - sest isegi kui pole otseselt midagi halba tehtud, tahtmatult või südamesopis võime siiski olnud kedagi haavanud. Sestap on täna hea päev kõige taolise klaarimiseks. Ramadaanikuu mõte on puhastumises - nii vaimses kui füüsilises. Nii et alustatakse järgmist aastat uuelt puhtalt lehelt.
Eelmisel aastal samal ajal olime Sulawesi mägedes. Se oleks küll nagu juba aastaid ja aastaid tagasi olnud.
Helistasin täna Indoneesiasse, kulus pikka aega enne kui kõigilt sain andestust palutud (ja vastupidi muidugi ka)- ja tuli suur igatsus peale.. Inimeste, lõhnade, toitude ja mosheest kõlava laulu igatsus.. Ei ma pole vahepeal moslemiks hakanud, kaugeltki mitte..aga mõned islamiusu aspektid on nii kenad.

Nii et head Idul Fitri püha kõigile. Ja palun südamepõhjast andestust kõige eest, mida olen teinud ja mida ei ole.

2 Comments:

Blogger Ann said...

Jah, ehkki hilja, palun ma ka vabandust, sest mind ajab vahel ikka kuradima kadedaks kui lugeda sündmustest maajamere taga :)

26 oktoober, 2006  
Blogger HM said...

Mind ajavad ka vahel sündmused maa ja mere taga (sh Eestis) täitsa kadedaks.:) Nii et oleme tasa.

27 oktoober, 2006  

Postita kommentaar

<< Home