teisipäev, juuni 26, 2007

Sicko

Olin täna enamus päevast koolitusel - meil tuleb paari päeva pärast uus kindlustuspakett välja ja praegu nähakse vaeva, et kõik töötajad asjaga kurssi saaks. Saime kurssi.
Paketi nimi on StarterPak ja mõeldud see noorematele kodanikele, kes ei taha liiga palju raha tervisekindlustusele kulutada. Kiidulaul kõlab kaunis - stiilis, et miks maksta teenuste eest, mida noored ja vallatud ei vaja. Ja nii on need mittevajatud teenused kattest välja jäetud (st kui sellest nimekirjast mõni haigus sind tabab, siis kindlustusfirma poole pöörduda pole mõtet). Nagu põlveliigese või silmakae operatsioonid..ja rasedusega seonduv tervisehooldus..
Jah tõesti, statistika näitab, et see viimane "terviseprobleem" noori austraallasi enamasti ei vaeva ja seega pole neil seda ka vaja. Keskmine esimese lapse saamise iga on 30,5. Vot selline väike huvitav fakt siis.

Eile vaatasime Jarekiga Michael Moore uut dokumentaali Ameerika tervishoiusüsteemist - Sicko. Päris sick värk oli küll. Must-valgelt esitatud ja tendentslik, aga oi kui mõjus. Ja enamjaolt ka tõsi. Hoia inimesed hirmul, laenude kammitsas ja haiged - siis on nad ka kergesti manipuleeritavad.
Austraalias, tundub, et nii hull asi siiski ei ole. Või ehk on see fond, kus mina töötan, pisut erandlik - ikkagi mittekasu printsiipidel toimiv üksus. Aga mida rohkem ma asjast tean, seda enam tundub, et parem on mitte liiga palju teada..