esmaspäev, veebruar 05, 2007

Populistika

Olete ikka seal kuulnud, et Austraalias metsad põlevad ja 20 aasta pärast saab vesi otsa? Pidi olema viimane aeg veel selt hukkumisele määratud kontindendilt lahkuda.
Igatahes on hoogu juurde saamas suur veesõda. Probleem muidugi on täiesti aktuaalne ja olemas, aga samas - ka valimised pole kaugel. Inimesed on lahknenud. Põhimõtteliselt need, kes on nõus jooma peldikuvett ja need, kes ei ole. Seletamine, et asjade suures skeemis pea kõik vesi on taaskasutuses olev vesi, ei jõua kuidagi kohale. Ikka käivad need naljad, et tahad, toon sulle kohvi..
Ja kuskile lennujaama lähistele tahetakse teha desalineerimisjaama. See ka muidugi ei sobi, sest kasutab liiga palju ressursse, reostab ja pealegi tuleb mingid torud läbi linna ajada, mis ei sobi toru kohal elavatele inimestele.
Miks nad ei tule kõigepealt sellise lihtsa lahenduse peale, et iga inimene võiks vee tarbimise eest maksta? Jah, kujutage ette, veepuuduses vaevlevas Austraalias pole selliseid asju nagu veemõõdikuid ja veearveid. Ma ei tea päris täpselt, aga kuuldavasti vesi on mingisuguse üldise maksu sees. Ja ainult kui sa ületad mingit keskmist normi (mis on sedavõrd lahke, et peaaegu keegi seda ei ületa), siis maksad trahvi. Aga hetkel aiad pakatavad kastetud rohelisusest ja pesumasinad vurisevad iga päev. Veeprobleem on kuskil hoopis mujal..seal Queenslandis äkki..

3 Comments:

Blogger mutukas said...

Meie maksame veearvet vastavalt kulutatud veele. Nii et iga piisk, mida murule ja oma kurgi- ja tomatitaimedele kastan, on arvel:(
Muide, majaperemeestle on lisaks veel mingi veevärgisüsteemimaks, mis on üsna krõbe. Meie üürnikena maksame siiski vaid reaalselt tarbitud vee eest ja mõõdikud on täitsa olemas.

05 veebruar, 2007  
Blogger HM said...

No näed siis kui kerge on ekslikele järeldustele jõuda.. Meie vee eest teadlikult ei maksa - on maja üürihinnas sees. Töökaaslased kõik rääkisid sama juttu, kuigi osad elavad üürimajades, osad isiklikes majades. Ei tea siis, mis süsteemiga asi käib. Vähemasti me muru ei kasta - hoovis on meil vaid paar suurt puud ja põõsast, need tunduvad end ise suutvat ülal pidada.

05 veebruar, 2007  
Blogger Mart Moppel said...

Mulle ka tundub, et see veepuudus siiski päris väljapääsmatu ei ole. Pigem hõõrduvad omavahel linnainimesed ja põllumehed. Põllumehed ei ole rahul, et nende maad tuleb Sydneylaste pesupesemiseks tammistada ehk üle ujutada. Ja looduskonservatiivid on mures jõgede nirestamise (tuksi keeramise) pärast.
Veevärk näitab ilmekalt maa ja linna vahelist vastasseisu. Põud on kõikjal, aga Sydney linnas pole seda peaaegu üldse tunda, samal ajal on maal olukord päris kurb, kõik on pruunikaskollane.

06 veebruar, 2007  

Postita kommentaar

<< Home