pühapäev, september 09, 2007

War on everything

APECi vingeim uudis oli ikka see, kuidas ühe TV-naljashow meeskond sisenes turvatsooni, läbis mitu politseikontrollpunkti ilma et neid peatatud oleks ja lõpetas Bushi hotelli paraadtrepil. Renditud mustade autodega, millel Kanada lipud lehvimas, ihukaitsjad jooksmas kõrval … ja sees istumas Osamaks riietatud mees. 11 inimest arreteeriti ja politsei teatas, et „..we ain´t laughing“. Kõik inimesed igatahes naeravad, või vähemasti vangutavad pead. APECi turvameetmetele kulutati paarsada miljonit dollarit – u miljon iga tunni kohta. Kokkuvõttes igasuguseid turvategelasi on nii palju, et keegi ei tea, mis toimub ja kes turvab ja kes plaanib miskit muud. Või vähemalt selline mulje on jäänud.
TV-show, millele igatahes tehti parimat võimalikest reklaamidest (isegi peaprodutsent arreteeriti), nimi on „Chaser´s War on Everything“. Kuuldavasti nende kaitse põhiargument on see, et nad ei teadnud, et nad keelatud tsooni sisenevad – sest keegi neid ju ei peatanud ja küsinud kuhu ja milleks nad lähevad! Youtubes saab vaadata ka Chaseri muid APECi teemalisi ülesvõtteid, üsna naljakas on see klipike. Aga huvitaval kombel see põhiklipp on maha võetud..võibolla oluline kohtutõend.

Laupäeval toimus APECi tähtsaim kohtumine (kõik riigipead kogunesid mingites kahtlastes ürpides operimaja kõrvale ja tegid pilti) ja samaaegselt oli linnas demonstratsioon. Me läksime ka ikka vaatama, mis toimub. Buss muidugi linna välja ei sõitnud – teed olid kinni pandud. Demonstratsioon oli tolleks ajaks otsaga Hyde pargis, tubli politseimüür neid muust maailmast eraldamas. Kellelgi polnud lubatud demonstratsioonist välja astuda, ja keegi ei saanud sinna siseneda. Kiikasime siis politseinike selja tagant. Mis mind hämmastas, oli demonstratsiooni laialivalguvus. Demonstreeriti kõige ja mitte millegi vastu. Lehvitati plakatitega, kust vaatasid vastu igasugused riigipead (Bush ja Austraalia peaminister Howard siiski kõige läbivamad näod), lisaks leidus plakateid Mahatma Gandhi, Che Guevara ja igasugu muude tegelastega. Meeleolu oli minu arvates täitsa sõbralik, kuigi ehk kergelt igavlev. Jama oli see, et mitte kuskile ei saanud õieti kõndida. Jarek tahtis ka oma silmaga toda kesklinna traataeda kaeda, aga sinna polnud võimalik ühestki küljest läheneda. Asja muutis raskemaks see, et peale eelmise pühapäeva rannas ringi jooksmist paistetas mu põlv taas üles…tundub, et see vahepealne paranemine oli ennatlik rõõm. Igatahes..Jarek kobises pidevalt oma sobimatuid nalju teha (nagu ikka meeldib talle kõva häälega kommenteerida a la „ma ütlesin sulle, et ära löö seda politseinikku, neil on kumminuiad“, ise mu lonkavale kõnnakule osutades. Paar vanatädi igatahes läksid õnge.
Pärast uudistest vaatasin, et natuke läks ikka löömaks ka, paarteist inimest taas arreteeriti ja politsei lükkas brutaalselt paar neiut pikali. Juttu jätkub kauemaks, aga APEC on õnneks enamvähem läbi.