neljapäev, september 06, 2007

Berliini myyr Sydneys

Kuna mu arvestusj2rg pole ikka veel kohale j6udnud, siis kirjutan miskit veel. Nimelt on Sydneys k2imas APECi kohtumine ja siia on kokku s6itnud igasugused t2htsad liidrid Bushiga esiotsas. Ja Sydney n2eb v2lja nagu s6japolygon. Kopterid tiirutavad taevas, prygikastid on kinniteibitud, iga nurgu peal seisab m6ni mantliga mees, kellel k6rvast kuklataha jookseb mingi juhe, politseinikud igal sammul ja siis loomulikult see suurep2rane tara, mis on pystitatud kesklinna. Tara on kolm meetrit k6rge ja kokku vist u 5 km pikk. Kui t2htsad onud parasjagu ringi ei s6ida v6i jaluta (Bush nimelt otsustas eile v2ikese jalutusk2igu teha ja see halvas kogu linna tundideks - ei tea mis rahuldust ta sai sealt traataia vahelt..nagu kiskja puuris, vihased inimesed ), siis tehakse v2ikesed avaused, kust inimesed saavad l2bi k6ndida. Ilma igasuguse hoiatuseta aga v6idakse need augukesed kinni panna. Ja siis oledki l6ksus ja pead k6ndima paar kilomeetrit, et kuskile edasi p22seda.
Et mu kool on t2itsa kesklinnas, Circular Quay l2hdal, siis sain k6iki neid piiranguid t2na omal nahal tunda. Olen juba kolm korda pidanud oma ID kaarti n2itama ja mu kott on kaks korda l2bi otsitud. Buss ei s6ida enam Circular Quayni v2lja, vaid liin l6ppeb paar peatust enne. Rongid samuti neis k6ige kesksemates jaamades hetkel ei peatu. Homme aga on suuremas osas Sydneyst riiklik pyha. Et keegi ei tuleks linna jalgu sebima. Ja propaganda on meeletu. Plakatid, reklaamid ja varjatud reklaamid. Eile n2iteks n2idati telekas The Interpreter filmi - kes pole seda n2inud, siis ytlen, et suurep2raselt seondub APECi yritusega. T2na bussis vaatasin ka kahtlstavalt ringi, et kas keegi m6nd kilekotikest pole nurka unustanud.

Toimuma saavad igasugused demonstratsioonid, kuuldavasti vaikne ja rahulik vastupanu (mis muidugi v6ib k2est 2ra minna). Jacob on juba mitu n2dalat 6hinal orgunninud, ta on alati k6va demonstreerija olnud, tudengiorganisatsioonid jms.
Ma arvan, et me hoiame kesklinnast homme eemale. V6i kes teab, 2kki l2hme ka demonstreerima.