teisipäev, veebruar 12, 2008

Austraalia vabandab


Homme kl 9 hommikul saabub ajalooline hetk, mil Austraalia peaminister palub aborigeenidelt andeks. Või tegelikult ei palu andeks, vaid pigem lihtsalt vabandab. Inglise keelne "sorry" ei kätke minu arvates hästi seda andeks palumise/andmise poolt. Sorritada võib suhteliselt tähendusetult. Samas Austraalia põliselanikele on vabandussõnad suure tähendusega.
Kena zest nii või teisiti, mida siin on oodatud ja kardetud pikka aega.

Kõne saab üsna pikk olema, kuid lõik:
"For the pain, suffering and hurt of these stolen generations, their descendants and for their families left behind, we say sorry. To the mothers and the fathers, the brothers and the sisters, for the breaking up of families and communities we say sorry. And for the indignity and degradation thus inflicted on a proud people and a proud culture we say sorry" kammitseb endas põhisõnumi.

Pilt on AAP poolt - Austraalia päeval joonistati see oodatud sõna Sydney taevasse.

4 Comments:

Blogger Kristel said...

Võim teeb alati nii - arvab, et saab sorryga oma südametunnistuse puhtaks ja käed pestud. minu meelest natuke vähevõitu mitmete tuhandete eksistentside rikkumise eest.
Lugesin Marla Morgani raamatut "E venne chiamata Due Cuori" ning sellest ajast olen päriselanikke suure austusega oma südames kandnud.

12 veebruar, 2008  
Anonymous Anonüümne said...

Armsad noored! Kaugel Austraalias! Õnnitlused Eesti Vabariigi sünnipäeval!Kandke südames kauget kodumaad ja jõudke kunagi ikka tagasi isamaa randadele.TTE

24 veebruar, 2008  
Blogger mutukas said...

Hei, kas elate veel või?

27 veebruar, 2008  
Blogger Taavi Nuum said...

Mul tekib ka juba sportlik uudishimu, kuhu on kadunud Helle-Mai. Peale suure hulga eestlaste laekumist l22nekaldale on Hellemai vastaskaldal haihtunud kui juulikuu lumi

29 märts, 2008  

Postita kommentaar

<< Home